HULA ESZKÖZÖK 1.

‘Uli ‘uli

Az ’uli’uli talán a leglátványosabb kiegészítője a hula táncnak. Ismertető jegyei a színes tolldíszítés és a jellegzetes, erős csörgő hang. Ez a hangszer valójában két részbőláll. Az egyik egy kisméretű tök vagy néha kókuszhéj, mely meg van töltve apsó fekete töltényszerű ali’iloe maggal. Ezek a magokcsörögnek, ahogy megmozdítjuk az eszközt. Ehhez az alaphoz csaltakotik egy szár, ahol kényelmesen meg lehet fogni az egész ’uli’uli-t. A szár másik végén pedig manapság sokszor egy tollakkal díszített tányér foglal helyet. Ez egy új fejlesztés, eredetileg a díszes oldal teljesen hiányzott z eszközről, és csak egy növényiszárban ért véget. Hagyományosan a jobb kézben tartottak egy ’uli’uli-t, és a bal kéz szabadon maradt kézmozdulaotk számára, de manapság népszerű a kétkezes verzió is.

Kālaʻau

A kālaʻau a pūʻili-hez hasonlóan „botokból álló” ütős eszköz, ám ez nem bambuszból, hanem valóban fábólkészül. Manapság ha vásárolni szeretnénk, illetve esetleg hula táncos videókban tlaálkozunk vele, akkor két egyforma 30-40 cm hosszú fa rudat láthatunk, melyet párosával használnak. A saját két kālaʻau-juket is összeüthetik a táncosok vagy a mellettük lévő táncosokéhoz is üthetik őket. Hagyományosan azonban ez az eszköz sem pont így nézett ki, hanem egy hosszú, a test mellett tartott „botból” és egy rövid rúdból állt. A bottal a földön is tudtak kopogni a rudak összeütése mellett. A kālaʻau-t sokszor használják a papa hehi-vel együtt (erről az eszközről majd egy következő cikkben írok).

 

‘Ili ‘ili

Az ‘ili ‘ili talán a legegyszerűbb hula kiegészítő, hiszen minden módosítás nélkül 4 lapos, tenéyrbe illeszkedő kavicsból áll ez az eszköz. Egészen sűrű,buborékmentes lávalő kell hozzá,nem lehet lukacsos a kavics. Egy kicsit hasonlít ez a hangszer a spanyolkasztanyettához.  Két kavicsot egy tenyérben tartva azokat összeütve magas tompa hangot hallatnak.

 

 

 

Ipu ’ole, ipu heke

Az ipu, azaz tökdob elsősorban nem a hula tánc kiegészítő eszköze, hanem sokkalinább legfontosabb hangszere. A ritmus ütemes megadása mellett ezeket is szokták a hula tánc kiegészítőjeként alkalmazni. Leginkább az egy tökből álló ipu ’ole-t, de előfordul kisméretű ipu heke használata is a táncokhoz. A dobot ülő táncok esetén a fölfhöz is üthetik, vagy pedig tenyérrel ráütve kapjuk a mérettől függő alacsony vagy magasabb hangot.

 

 

 

Pūʻili

Egy másik igen hangos kiegészítője a hula táncnak a pūʻili. Ez sokkal egyszerűbb felépítésű, egy kb fél méter hosszú bambuszrúd az egész, ami 1-2 cm-es csíkokra van hosszában felhasogatva. Így ha az eszközt valamihez hozzáütik, akkor a hosszanti bambuszcsíkok összeverődnek és jellegzetes recsegő hangot adnak. Hagyományosan ezt az eszközt is cska egy kézben használták. és jellemzően ülő táncokhoz, azonban manapság ez is inkább párosan terjedt el dinamikus, gyors ‘auana táncok kiegészítőjeként.