PELE, A TŰZ

https://www.learnreligions.com/thmb/nr94NsIhea4L0vrxM4Kj1rlH8R8=/2893x1627/smart/filters:no_upscale()/pele-5b0eda4eeb97de00378ba14d.jpgPele az egyik legnépszerűbb hawaii istenség, a vulkánok, a láva és tűz istennője, egy olyan személy, aki ma is talán a legelevenebben van jelen a hawaii emberek mindennapjaiban. Ő felelős a vulkánkitörésekért Kilauea és Mokuʻaweoweo területén, és minden tüzes jelenségért. Általában szépséges fiatal nőként, idős ősz hajú asszonyként vagy fehér kutyaként jelenik meg az emberek szeme előtt. Jelképe többek között a vörös lehua virág. Pele és testvérei Haumea istennőtől születtek, aki a termékenység és a szülés istennője (mellesleg a 136108 számú kisbolygót is róla nevezték el). Pele azonban nem Hawai’i-on látta meg a napvilágot, hanem Kahiki (azaz Tahiti) felől érkezett a szigetekre, és itt talált második otthonra a Halemau’mau kráternél.

Pele egyszerre nagyon szeretett és félt, kirobbanóan erős, lobbanékony természetű istennő. Egyrészt pusztító erő, aki a kitörések és lávafolyások által eltörölhet a föld színéről településeket és embereket. Másrészt viszont az építés, a gyarapodás forrása, hiszen a szigetek nem léteznének és folyamatosan őket építő láva nélkül.  Rengeteg legenda fűződik a nevéhez, mely a hula táncokban is megjelenik, többek között a szigetekre érkezésének története, szerelembe esése Lohiau-val Kaua’i szigetén, Hi’iaka utazásának története, Pele építő és romboló epizódjainak történetei.

Elsőnek álljon itt Kahawali legendája, ami Pele hirtelen természetéről árulkodik. Kahawali Puna egyik főnöke volt, és művelője hula táncnak és a heʻe hōlua nevű sportnak, azaz a fatáblán való hegyoldalon lecsúszás igen vezsélyes sportjának. Egy ünnepen rendezett verseny során öreg nő képében Pele is kihívta maga ellen Kahawali-t heʻe hōlua versenyzésben, de ő nem tudta kivel áll szemben, és visszautasította. Pelének a megbocsátásnem lévén a legerősebb oldala haragjában tüzes láva formájában üldözte a Kahawali-t a lejtőkön. Búcsút kellett mondania családjának (és kedvenc malacának), akiket Pele tüze elemésztett. Végül pedig örökre el kellett hagynia otthonát, az utolsó pillanatban sikerült egy kenuval elmenekülnie Hawai’i szigetéről, és letelepedni Oahu-n élete hátralevő részére.