MERRIE MONARCH

A hula világában kicsit jártasak számára „a Merrie Monarch” nem más, mint a híres Merrie Monarch Fesztivál, azaz a világ legnagyobb hula versenye, melyet minden évben Hilóban rendeznek meg Hawai’i szigetén az Edith Kanaka’ole Stadium-ban. Hula iskolák az egész világról itt mérik össze tudásukat táncban és énekben. De valójában a Merrie Monarch, azaz a „jókedvű uralkodó” megnevezés egy személyre, David Kalākaua királyra utal, aki a XIX. század közepén uralkodott a szigeteken.

Kalākaua király egy igazán bohém kalandor személy volt: körbeutazta az egész Földet, ő maga is szeretett ukulelén játszani és énekelni, és nem vetette meg a mulatozást sem. Ám ennél sokkal fontosabb tettekkel segítette a hawaii kultúra fennmaradását. Az uralkodása előtti időkben a hawaii kultúra, nyelv, és így természetesen a hula tánc is háttérbe szorított, tiltott dolog volt. Ő hozott vissza számos kulturális tevékenységet az illegalitásból, és emelte fel a hula táncot is az udvar által támogatott értékes kulturális kincsek közé. Számos dal és vers fűződik a nevéhez, többek között a Hawaiʻi Ponoʻī című szerzemény, mely ma is a Hawaii állam hivatalos himnusza. Sokféleképpen támogatta a hagyományos és modern hawaii zenei és hula életet. Pártfogolta az első teljesen hawaii bennszülöttek által írt hawaii nyelvű újság létrejöttét. Uralkodását az első „Hawaii Reneszánsz” névvel illetik.

Életpályáját csak 1864-ben elfogadott „Bayonett Alkotmány” árnyékolja be, mely dokumentum megszüntette a hawaii királyság intézményét addigiformájában. Az új alkotmány az uralkodó jogkörét erősen lecsökkentette, és további teret engedett az ültetvényes és külföldi befolyásnak, mely folyamat vége a hawaii szuverén állam megszűnése lett. Viszont elvitathatatlan, hogy a kultúra fennmaradásáért tett lépései nélkül ki tudja, hogy ma mennyi létezne a hula tánc világából.